Най-доброто издателство издаде Автобиографията на д-р Мун

Автобиографията на д-р Сан Мьон Мун

Най-доброто издателство издаде Автобиографията на д-р Мун, която за седмица се превърна в бестселър

В Корея излезе от печат биографията на преп. д-р Мун Сан Мьонг – Peace-loving citizen of the world или “Човекът който носи мир”. Написана е от група автори на които Обединителното движение е предоставила 20 тома (предполагам, че до сега те не са били публикувани) с разкази за живота на преп. Мун.

Книгата беше издадена през март от известното и много уважавано издателство GimmYoungSa. Много хора в Корея го смятат за най-доброто издателство в страната. В началото на деветдесетте години на XX век, когато собственичката на издателството е учила в САЩ, тя е разбрала за приноса на преп. Мун в изграждане на мир.

По думите й, тя е осъзнала, че лошата слава, която се носи около Обединителното движение се основава на дезинформация и предубеждения. Именно тогава й идва мисълта да публикува обективна книга за живота на основателя на Обединителното движение. Книгата не отделя внимание на религиозни спорове и теология. Вместо това, разглежда непосредствено личността на преп. Мун и посланията му за мир. Самата собственичка на издателството е будистка. Близки до нея хора казват, че преди да вземе решение за публикуване на дадена книга тя сериозно обмисля въпроса, посещава храм и се допитва до Буда как да постъпи. В случая с биографията на преп. Мун, както разказват, тя е получила вдъхновение, че това ще бъде добра и специална книга, и че трябва да я публикува.

Това издателство е добре известно в Корея със своите бестселъри посветени на широк кръг от въпроси, включително описания на исторически и съвременни християнски деятели. На шега някои дори го наричат „християнско издателство”. Обаче, издателството заявява, че основната му цел е просвета на корейското общество и в дадения конкретен случай – на онези, които са ограничени от оковите на религиозната нетърпимост. Съответно, тази книга, а и други издадени от GimmYoungSa трябва да се разглеждат като принос в създаването на по-справедливо и толерантно общество.

Издателството е взело необичайно решение – да издаде книгата с първоначален тираж от 200 000 екземпляра. Това е невероятно число, особено за такава сравнително малка езикова територия като Корея. По собствения ми издателски опит знам, че обикновено първоначалният тираж в Корея е около 3 000 – 5 000 екземпляра. Очевидно, фирмата е имала много големи очаквания от самото начало.

Тази стратегия донесе своите плодове: само след седмица книгата се превърна в национален хит. Сега тя заема 7 място в списъка на корейските „документални бестселъри” и 20 място в общия списък на бестселърите, като изпревари такава съвременна класика като книгата „Тайна” (The Secret). Ходят слухове, че въпреки това скоро ще се наложи издаването на втори тираж.

Репутацията и неоспоримото качество на предходните книги, издадени от това издателство, е допълнителна причина за положителните отзиви за книгата от страна на обществеността.
Мартин Мейер, Корея

No comments:

Post a Comment

За книгата:

Книга-автобиография преподобного Мун Сон Мёна

«Човек на мира. Преподобния д-р Сан Мьон Мун. Автобиография»

Тази книга-автобиография на д-р Мун става бестселър в родината му, Корея. В нея той споделя спомените от изумителните събития в живота му: историята на неговото семейство и детството му, призива от Бог на 15 годишна възраст, ощесточеното преследване и хвърляне в затвора, както и създаването на Обединителната църква и мисионерската му работа.
Предисловие>> 1-ва Глава >>