Щастието е живот, живян за другите


Щастието е живот, живян за другите

Децата са родени от плътта и кръвта на своите родители. Без родители не би имало деца. И все пак, хората са за индивидуализъм, като че ли са дошли на този свят сами. Само този, който никога в живота си не е получил някаква помощ, има правото да говори за индивидуализъм. Няма нищо на света, което да съществува за себе си. Всички сътворени неща са създадени едно за друго. Аз съществувам за вас, а вие съществувате за мен.

Няма по-глупав от егоистичният човек, който живее само заради себе си. Може да изглежда, че егоистичния живот е изгоден, но в крайна сметка това е живот на самоунищожение. Индивидът трябва да живее за семейството, семейството за нацията, нацията за света, а светът трябва да живее за Бог.

Всички учебни заведения, които съм основал, имат три девиза. Първият е "Живей живот, който не хвърля сянка, както слънцето не хвърля сянка по обяд." Живот без сянка е живот с чиста съвест.

Когато живот ни на земята приключи и отидем в духовния свят, целият ни живот ще се разгърне пред нас в обратен ред. Дали ще отидем на Небето или в ада, се определя от начина, по който сме живели. Така че, ние трябва да живеем безупречно чист живот без дори най-малката сянка.

Второто мото е "Живей, проливайки пот за земята, сълзи за човечеството,
и кръв за Небето". Няма фалш в кръвта, потта и сълзите, които хората проливат. Има само истина. Но няма смисъл в кръвта, потта и сълзите, които хората проливат заради себе си. Това голям вложение трябва да се направи за благото на другите.

Третото мото е "Единно Божие семейство!" Има само един Бог и всички хора са братя и сестри. Различията по език, раса и култура са само 0,1%. Като човешки същества, ние сме 99,9% еднакви.

Има четиринадесет островни държави в южната част на Тихия океан. Когато посетих Маршаловите острови, аз попитах президента, "Това е красива страна, но сигурно трудно се ръководи, нали?" Президентът въздъхна и отговори: "Нашето население е само шестдесет хиляди, а земята е само на два метра над морското равнище. Затова вълна висока само един метър може да наводни голяма част от страната. Нашият най-сериозен проблем обаче, е образованието. Децата на богатите семейства отиват в Америка или Европа, за да бъдат образовани и не се връщат. Децата на бедните семейства нямат училища, където да получат добро образование, така дори най-умното дете не може да бъде образовано. Основен проблем за островна държава като нашата е, че не сме в състояние да възпитаме лидери, които да ни водят в бъдеще."

След като изслушах загрижеността на президента, основах Гимназията на Тихия океан, в Кона, Хавайските острови, за деца от островните държави. Това училище дава образование на деца от страни в Тихия океан и им помага при подготовката за кандидатстване в колеж. Предоставяме двупосочен самолетен билет до Хавайските острови, обучение, пансион и компютри, така че те да могат да получат най-доброто образование. Ние поставяме само едно условие, за да получат това образование: след завършването си, те трябва да се завърнат в своите страни и да работят в служба на своя народ.

Да живееш за благото на другите понякога изисква жертви. Преди няколко години един от нашите мисионери обикаляше Южна Америка, когато мястото, където беше на посещение, било ударено от голямо земетресение. Съпругата му дотича при мен с лице бяло като платно. "Какво да направя?", Попита тя със сълзи в очите си. "Толкова съм притеснена, не знам какво да правя."
Може да се изненадате от моя отговор. Вместо да я потупам по рамото и да я утешавам, аз й викнах: „За твоя съпруг ли се притесняваш? Или за това колко животи той ще спаси в този бедстващ район?"

За нея беше естествено да бъде загрижена за съпруга си. Но като съпруга на мисионер, опасенията й трябваше да бъдат от по-висш порядък. Вместо да се моли за безопасността на съпруга си, тя трябваше да се моли нейният съпруг да успее да спаси колкото може повече животи.

Нищо не съществува само за себе си. Това е начинът, по който Бог е сътворил света. Мъжът съществува заради жената, а жената заради мъжа. Природата съществува за благото на човечеството, а човечеството заради природата. Всички сътворени същества в този свят съществуват в името на тези с които си взаимодействат . Аксиома за Небето е, че всичко живее в името на своя партньор.
Щастието е възможно само при взаимоотношения с партньор. Представете си, че някой, който е живял като певец, отиде на необитаем остров и пее възможно най-силно. Ако няма кой да го чуе, той няма да бъде щастлив.

Да осъзнаем това, че съществуваме за благото на другите, е голямо постижение, което променя живота ни. Когато осъзнаем, че животът ни не е само наш, а е предназначен за другите, ние започваме да следваме път, различен от този, по който сме тръгнали.

Също както пеенето за себе си няма да ви направи щастливи, няма радост
без партньор. А дори най-малкото и най-незначително нещо може да донесе
щастие, когато го правиш за друг.


За книгата
Отзиви Предисловие Съдържание
Идеала на Бог
Грехопадението
Цел на Месията
Второто пришествие

No comments:

Post a Comment

За книгата:

Книга-автобиография преподобного Мун Сон Мёна

«Човек на мира. Преподобния д-р Сан Мьон Мун. Автобиография»

Тази книга-автобиография на д-р Мун става бестселър в родината му, Корея. В нея той споделя спомените от изумителните събития в живота му: историята на неговото семейство и детството му, призива от Бог на 15 годишна възраст, ощесточеното преследване и хвърляне в затвора, както и създаването на Обединителната църква и мисионерската му работа.
Предисловие>> 1-ва Глава >>