Нашето бъдеще е в океанаНашето бъдеще е в океана

Докато обикалях света никой не подозираше, че бях започнал планове за развитие на нашите икономически основи в световен мащаб. Тъй като църквата се разрастваше и броят на мисиите се увеличаваше, размерът на средствата, необходими за подкрепа на тези дейности, драстично нарасна. Имахме нужда от доходи. Докато обикалях четиридесет и осем щата в Съединените щати, мислих много за вида на бизнеса, с който бихме могли да подкрепяме планираните дейности.

Това, което ми хрумна тогава беше, че американците ядат месо всеки ден. Проверих цената на една крава. Видях, че една крава, която струва малко във Флорида, може да струва няколко стотин долара в Ню Йорк. Но когато проверих цената на рибата тон открих, че една риба тон струва $ 4,000. Рибата тон снася повече от 1,5 милиона яйца едновременно, докато кравата ражда само по едно теле. Беше ясно, че уловът на риба тон ще бъде много по-добро бизнес начинание, отколкото отглеждането на едър рогат добитък.

Единствения проблем беше, че американците не ядат много риба. Японците, обаче, обичат изключително много риба тон. Имаше много японци, живеещи в САЩ, както и скъпи ресторанти, управлявани от японци, където продаваха сурова риба тон на по-висока цена. Също така някои американци, които се учеха да се наслаждават на сурова риба, обичаха да ядат риба тон.

Земята е покрита с повече океан отколкото суша. САЩ имат два океана и много риба. Също така, отвъд границата от двеста морски мили, нито една страна няма териториални претенции към океана. Всеки може да отиде да лови риба. За да започнем ферма или да отглеждаме едър рогат добитък, трябва да купуваме земя, но в океана няма нужда от това. Всичко, което ни е нужно, е една лодка и да навлезем колкото трябва навътре, за да ловим риба. Океанът е пълен с неща за ядене. Освен това, на повърхността на океана има активно корабоплаване. Корабите носят стока от цял свят. Океанът е съкровищница, която гарантира на човечеството светло бъдеще. Ето защо аз преподавам, че тези, които са загрижени за бъдещето на човечеството, трябва да се занимават с океаните. Когато можем да обичаме и да наследим океаните, наследяваме бъдещето.

В САЩ ние закупихме няколко лодки. Те не бяха като големите кораби, които може да се видят по брошурите, а лодки от по тридесет и четири до тридесет и осем фута дължина. Те могат да ловят риба тон даже с изключени двигатели. Това бяха лодки за риболов с размерите на яхта, които нямаше да претърпяват големи аварии. Пратихме ги във Вашингтон, Сан Франциско, Тампа и Аляска. Освен това закупихме и съоръжение за ремонт на кораби.

Направихме много наши изследвания. Акостирахме по една лодка във всеки регион и измерихме температурата на водата. Проверихме колко риба тон се лови всеки ден и нанесохме данните в диаграма. Не просто използвахме данните, които експертите бяха дали; нашите членове сами влязоха във водата, за да събират информация. Резултатите от проучванията, направени от университетските изследователи използвахме като референтни. Аз лично отидох в тези зони, ловях риба и проверявах. Няма данни по-точни от тези, които ние събрахме.

Доста се потрудихме с това изследване, но не го запазихме за себе си, а го споделихме с рибната промишленост. Разработихме и нови акватории. Ако се лови твърде много риба в една област, рибната популация се изчерпва. Важно е да се ходи в нови области. За кратко време оказахме голямо влияние върху риболовната индустрия на САЩ.

Влязохме в бизнеса за улов на риба в открито море. Нашата идея беше един кораб да излезе в морето и да лови риба най-малко шест месеца, без да се връща в пристанището. Щом корабът се напълнеше с рибата, един транспортен кораб отиваше при него, вземаше рибата и я заменяше с храни и горива. Корабът имаше хладилни съоръжения, в които рибата можеше да се запази дълго време.

Нашият кораб „Нова надежда” стана известен, че може да хваща много риба. Аз самият отивах на него и ловях риба. Хората често се страхуват да се качват на кораби. Когато предлагах на младите хора да се качат на лодка, тяхната първа реакция често беше страх.

"Получавам морска болест", често ги чувах да казват. "Щом се кача на лодка, започвам да се чувствам замаян и имам чувството, че ще умра."

Ходех за риба с лодката почти всеки ден в продължение на седем години. Дори сега, когато съм на деветдесет години, обичам да излизам в океана, когато имам време. Сега все повече и повече млади хора казват, че искат да излязат на лодките. Също и жени казват правят това. При всяка задача, ако лидерът даде пример, хората го следват. Така станах известен като ловец на риба тон.

Нямаше да има голяма полза обаче, ако само ловяхме рибата тон. Трябваше да можем и да я продадем на подходящата цена. Направихме приспособление за обработка и дори самият аз продавах риба. Слагахме рибата тон в хладилни камиони и я продавахме. Ако продажбата беше трудна, основавахме свои собствени рибни ресторанти и продавахме рибата тон директно на потребителите. След като имахме свои собствени ресторанти, хората не можеха да ни пренебрегват.

Съединените щати имат три от четирите най-големи световни риболовни терени. Три четвърти от рибните популации в света живеят във водите близо до Съединените щати. Въпреки това, в Съединените щати има сравнително малко хора занимаващи се с улов на риба и риболовната индустрия е изключително слабо развита. Правителството е предприело много мерки, предназначени за подпомагане на риболовната индустрия, но те не са имали сериозен ефект. Правителството предлага да продава лодки с голяма отстъпка при условие, че купувачите ги използват за две и половина години, но малцина се възползват от възможността. Колко разочароващо е това.

Когато започнахме да влагаме пари в риболовната индустрия, това предизвикваше възторг във всяко пристанище, където отивахме. Това не беше изненадващо, тъй като там където инвестирахме, общностите преуспяваха. Нашата работа, в крайна сметка, беше да сме пионери на новия свят. Ние не само ловяхме риба. Ние минавахме по пътеки, по които другите не минаваха. Колко вълнуващо е да откриваш нови простори!

Океанът се променя непрекъснато. Kазват, че хората променят решенията си по два пъти дневно, а океанът се променя във всеки момент. Ето защо, океанът е мистериозен и красив. Океанът прегръща всичко на небето и на земята. Той може да събере на определено място облаци и буря, която да се изсипе надолу. Аз много обичам природата, защото тя никога не мами. Ако е висока, тя става по-ниска; ако е по-ниска - тя става по-висока. Във всеки случай, тя регулира височината си, за да стане равна. Ако съм седнал с въдица, изглежда сякаш имам цялото време в света. Какво в океана ще застане на пътя ни? Кой там ще ни накара да бързаме? Ние имаме много време за самите себе си. Всичко, което трябва да направим, е да гледаме океана и да говорим с него. Колкото по-дълго време човек прекарва в океана, толкова по-голям ще стане духовният аспект на живота му. Океанът обаче, в един момент може да бъде спокоен, а след това бързо да промени лицето си и да ни изпрати силни вълни. Вълни няколко пъти по-високи от човека ще се издигнат застрашително над лодката, като че ли, за да я погълнат. Силен вятър ще скъса платното и ще издаде страшен звук.

Помислете за това, все пак. Дори когато вълните са се надигнали и духа страховит вятър, рибата във водата няма проблеми със съня. Рибите просто се оставят на вълните, а не им се противопоставят. Ето какво научих от рибата. Реших да не се страхувам, независимо колко силни са вълните. Оставих вълните да ме носят. Станах едно с лодката и се издигахме заедно с вълните. След като започнах да правя това, сърцето ми никога не е било разтърсвано, без значение на какви вълни се натъквах. За мен океанът беше такъв прекрасен учител в живота ми, че аз създадох програма ”Океанско предизвикателство”, за да дам на младите хора лидерската практика, която той осигурява.

За книгата
Отзиви
Предисловие
Съдържание
Идеала на Бог
Грехопадението
Цел на Месията
Второто пришествие

No comments:

Post a Comment

За книгата:

Книга-автобиография преподобного Мун Сон Мёна

«Човек на мира. Преподобния д-р Сан Мьон Мун. Автобиография»

Тази книга-автобиография на д-р Мун става бестселър в родината му, Корея. В нея той споделя спомените от изумителните събития в живота му: историята на неговото семейство и детството му, призива от Бог на 15 годишна възраст, ощесточеното преследване и хвърляне в затвора, както и създаването на Обединителната църква и мисионерската му работа.
Предисловие>> 1-ва Глава >>